Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Monty Python vtip zabiják po česku... aneb nejhorší je zemřít vyděšením II.

Pokouším se sepsat nápady na sci-fi film. V dnešním díle půjde o strukturu organizace Dark side a o její soudržnost. Jak jsme již uvedli, hlavní hodnotou v organizaci je loyalita. Jak jí dosáhnout?

Jak dosáhnout úbytku fluktuace pracovníků, jejich mlčenlivosti a ochotě splnit jakýkoli pokyn? A to skutečně "jakýkoli" pokyn? 

Napadá mě, že taková vhodná cesta pro dosažení loyality je cesta pozvolná - co třeba zaangažovat zaměstnance do takové hry, která je sice mimo zákon i etiku, ale může zpočátku působit velmi nevinně a dokonce možná i spravedlivě. Vzpomeňme na známý Milgramův experiment. Tento psycholog zkoumal, kam jsou lidé schopni zajít, pokud poslouchají a věří autoritě. Probandy své pokusné studie oslovil tehdy Milgram prostřednictvím inzerátu v novinách, měli se zúčastnit placené studie týkající se učení. Každý z účastníků studie si rozlosoval pozici buď učitel nebo žák. Učitelé kladli otázky žákům, kteří byli v druhé místnosti a měl trestat špatné odpovědi elektrickými šoky až do 450 V. Přičemž každé dítě již ze základní školy ví, že 220 V je smrtelná dávka, za nebezpečně se považuje i střídavé napětí nad 15 V.  Elektrické šoky v experimentu nebyly skutečné. Řev bolesti žáka, který proband v roli učitele slyšel, byl nahraný z kazety. 

Jaké byly výsledky experimentu? Všichni účastníci v roli učitele pokračovali v trestání žáků až do 300 V a 65% z nich došlo až ke konci, k 450 V (někteří měli strach o zdraví žáka, ale asistent výzkumu je povzbuzoval). Milgramův experiment byl opakován v různých zemích s podobným výsledkem: 61 - 66% lidí bylo ochotno překročit bezpečnou hranici neohrožující lidský život a z nich okolo 79% pokračovalo až do konce, tedy do hranice 450 V. Výsledky toho experimentu pomohly objasnit holocaust a důvody, proč se nacismu přesto, že většina lidí je slušných a spořádaných, dařilo uspět, byť pro nás naštěstí pouze na omezený čas. Milgramův experiment byl v mnoha zemích zakázán a byl kritizován jako neetický.

Takže organizace Dark side využila tohoto principu popsaném Stanley Milgramem a požádala své zaměstnance a později jejich rodinné příslušníky, aby udělali takovou drobnost, která je zdánlivě velmi nevinná a také nemůže nikomu uškodit.  Představili jim buď ženu nebo muže psychopata, bývalého partnera nebo přítele jednoho ze zaměstnanců, který ho ničí a stále si na něho stěžuje v různých organizacích, nebo psychicky nemocného člověka, který prohnaně skrývá svou nemoc a ohrožuje tak společnost a není možné proti nim zasáhnout zákonnou cestou. Vyzvali zaměstnance a rodinné příslušníky, aby jim uštědřili takovou lekci, která spočívá v tom, že ho budou nějakou dobu pronásledovat. Věděli, kde se daná osoba pohybuje a navezli na to místo své zaměstnance a jejich rodinné příslušníky, na které si současně psali složku, kde bylo přesně napsáno, kdy a kde se zúčastnili tohoto experimentu. Vzhledem k tomu, že v tomto případě oběti skákaly z okna, z mostu nebo pod vlak, vždy to končilo zdánlivou sebevraždou oběti, která se octla v bezvýchodné situaci samoty, obklíčenosti a zoufalství, protože o tom, co zažívala a co, jak víme, bylo skutečné - nemohla s nikým mluvit.

Kat Denča a jeho tým však dovedli tento experiment k dokonalosti. Potřebovali, aby pronásledované oběti i vypadali perfektně a na živo jako psychicky nemocní, popř. nebezpeční agresívní psychopaté. Za vybranými oběťmi tedy ještě před zahájením pronásledování zaměstnanci a jejich rodinami přišli a tvářili se, že s nimi chtějí chodit, že jsou zaměstnanci té a té logistické firmy a že tam mají takovou hru, nejdřív bude osoba potkávat jen jeho kolegy, aby vyzkoušeli jejich psychickou nezdolnost. A že si je ti lidé vyvolají. A opravdu, zpočátku ti lidé šli a najednou cítili, že se blíží někdo, kdo se na ně zpočátku uklonil nebo se tak zvláštně podíval a lidé se těšili na svého přítele a budoucího partnera. Jenže měsíce ubíhaly a partner nikde... Osoba hodila vše za hlavu, ale... ty lidi potkávala stále a dokonce se jejich počet stupňoval. Začali chodit lidé hodně podobní tomu pánu, co se tvářil, že s nimi chce chodit a oni měli být agresivní, takže by si každý myslel, že jsou psychicky nemocní agresívní psychopaté. A pracovníci by plnili své úkoly ještě radostněji, protože tu psychopatii a duševní nemoc viděli na vlastní oči. Staří a zkušení pracovníci se tak bavili 2x, nejen vývojem chování u oběti, ale i neznalostí a naivitou svých kolegů a rodinných příslušníků nováčků, kteří si ještě mysleli, že mají dát oběti "pouze" lekcičku. A vedení organizace získalo rozšíření hranic toho, co by pracovníci byli ochotni vykonat, jejich loyalitu a neodchod z organizace a v neposlední řadě také důkazy do kompro složky, kterou si vedli na každého pracovníka.

A když chtěl nějaký pracovník odejít nebo nějaká manželka se rozvést nebo nějaké dítě dělat něco jiného, než co se hodilo zájmům organizace Dark side, vždy mohli vytáhnout jejich složku s uvedeným pronásledováním a nabídnout jim, že nyní do tohoto programu budou zařazeni oni: A víme, jak tito lidé končí, že? Všichni tedy mlčeli a konali to, co po nich vedení organizace chtělo. 

Připomínám, že tento text je námětem na sci-fi. A nenabádám tímto žádným způsobem k trestnému činu.

Autor: Stanislava Ševčíková | pondělí 21.12.2020 9:26 | karma článku: 7,97 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Stanislava Ševčíková

O šikaně: Proč? Protože může...

Stále jsem přemýšlela, jak může někdo druhého šikanovat. Přestože je to nezákonné atd atd. Napadla má odpověď: Protože ten člověk může... Může, má to dovoleno...

2.4.2024 v 0:43 | Karma: 13,69 | Přečteno: 332x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Pohádka, jak vymyslet nové náboženství - vidím na vlastní oči a slyším vlastníma ušima

Na jiné planetě, v jiné galaxii, žili byly velmi inteligentní bytosti a ty věděly, že lidé musí něčemu věřit, jinak jim svět nefunguje. Tak vymysleli nové náboženství - lidé musí vidět vlastníma očima a slyšet vlastníma ušima...

24.3.2024 v 9:44 | Karma: 4,68 | Přečteno: 245x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Nemálo lidí si myslí, že ve vězení odsouzení málo trpí, je tomu opravdu tak?

Je možné se setkat s názorem, že lidé ve vězení mají "až moc hezké podmínky", že by měli více trpět. Je tomu skutečně tak?

17.3.2024 v 10:51 | Karma: 8,43 | Přečteno: 387x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Já jsem se tak strašně nadřel.... Hommage mému bratrovi

Často jsem nechápala, když lidé v dělnických profesích často onemocněli a byli půl roku doma. Na základě zkušenosti svého bratra jsem tomu (možná) porozuměla...

30.1.2024 v 20:04 | Karma: 19,46 | Přečteno: 577x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Já mám kde spát, člověk bez domova ale ne...

Jenže jak takovému člověku pomoci, když nemám práci a za nějaký čas můžu být podobným potřebným, který obchází zařízení sociálních služeb s jídlem zdarma - také:

24.1.2024 v 8:52 | Karma: 13,07 | Přečteno: 311x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:08

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni doma přikryl textilem a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 11,56
  • Průměrná čtenost 451x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)