Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Monty Python vtip zabiják po česku aneb jak na soudržný totalitní stát? aneb "Sousedé"

V minulých dílech jsem hledala námět na sci-fi na cesty, jak se zbavit jen tak z legrace nějakého člověka "bez důkazů". Ono ale může takové konání nekonáním podporovat soudržnost skupiny. a dokonce vytvořit totalitní stát.

V minulých dílech jsem popisovala různé programy jedné logistické organizace, jak se zbavit lidí jen tak z legrace nebo proto, že jsou někomu nepohodlní, aniž by byl použit nějaký jed nebo zbraň.

Tento způsob, který popíšu v dnešním díle, se již vymyká možnostem jedné firmy, i kdyby si uměla ošetřit své kontrolní orgány, aby neprošetřovaly stížnosti na to, že např. firma může někoho sledovat.

Napadá mě takový program s názvem "Sousedé". Program je zacílen na to, aby někdo, koho chce totalitní stát vystrnadit, a to ne proto, že by byl špatný (ale i kdyby, na to máme přece právní stát a zákony), ale třeba proto, že se někomu nelíbí nebo je příliš chytrý nebo dostal někde nějaké peníze anebo prostě jen proto, abychom svým členům ukázali, jaké to je, mít štěstí a vážit si prostě i jen svého vlastního života. Navazuji tímto na jeden vtip z oblasti personalistiky, kdy HR manažer hodí první polovinu zaslaných CV do koše a začne se probírat druhou polovinou se slovy: "Nechceme přece pracovat s lidmi, kteří neměli štěstí".

Čili, naši občané v totalitním státě jsou těmi, kteří štěstí měli, jim - pro tuto chvíli - nebezpečí nehrozí. Napadá mě takový imaginární postkomunistický stát, kde státní moc má k dispozici jména  a telefony na všechny lidí, kteří byli v KSČ, lidových milicích, vyjeli díky KSČ do zahraničí a také pochopitelně ve všech ozbrojených složkách. Tito lidé vědí, že získali díky komunistickému režimu určité výhody a vědí, že je státní moc může povolat k určitým "mimořádným" úkolům. K těmto mimořádným úkolům "služby pro stát", by mohl být právě program "Sousedé", určený, jak pro všechny tyto osoby, tak pro jejich rodinné příslušníky, manželky a děti. Podpoří se tím skupinová identita, nikdo z rodinných příslušníků nesmí být nucen vypovídat proti osobě blízké, takže i kdyby se něco v programu jak se říká, "nepovedlo", manželky a děti jsou v bezpečí, protože nemusí vypovídat. Navíc, ne všichni musí vědět, že jde o takový tlak, který daná osoba prostě nevydrží a spáchá sebevraždu nebo bude mít infarkt, takže se jim to jeví jako velmi lehký úkol a nevinná legrace, který za všechny výhody, které rodina obdržela nebo za práci, kterou aktuálně máme nebo nám byla slíbena - prostě stojí.

Mám takovou fantazii, že  u "ostřílených bardů" v programu "Sousedé", tedy těm, kteří jsou v programu již mnoho let, byli v KSČ či ozbrojených složkách totalitního státu, stačí pouze krátce sdělit, kam a kdy se mají dostavit a oni jsou i rádi za to, že mají zase nějakou zábavu, která skončí sebevraždou a pozorný administrativní tým jim tuto radostnou zprávu i jistě sdělí, ale k nováčkům je potřeba přistupovat citlivě, aby se nezalekli. Představme si tedy, že nováčkům zavolá lékař nebo psycholog (promiňte prosím milované profese, jde o vtip a námět na film a tam se snad i tyto profese mohou objevit) a může jim sdělit, že přišli na nějakého člověka, který by mohl být duševně nestabilní, nebo v jiných případech měl nebo má duševní nemoc a že je potřeba preventivně zakročit pro budoucí bezpečí a ošetření toho, aby tento člověk neškodil, vyzkoušet jejich psychickou stabilitu. A podstatou je diskreditovat jinak zcela bezúhonného člověka, který má vše poctivě, nikde nelhal nebo nic nezamlčel. Nebo, jak bylo řečeno v minulých dílech, že jde o nebezpečného psychopata nebo psychopatku a  že je moc mazaný na to, aby ho stát nějak dopadl. Psycholog nebo lékař může nováčka povzbudit, že při předchozím vyšetřování naší osoby určené k likvidaci, kdy jej sledovali elektronickými prostředky i zahlédli v pracovním nebo osobním kontaktu našeho nováčka a chtějí ocenit jejich osobní a profesionální vlastnosti a že stát na jejich kvality nezapomene a že ve vhodnou chvíli se mohou těšit na povýšení nebo lepší práci.

Nováček je polichocen, že si jeho kvalit někdo všiml a že v tomto náročném světě má zaručenu cestu osobního a profesního postupu a i když je v tuto chvíli morálně bezúhonný a nikdy by nikomu neublížil, najednou má pronásledování vlastně i lékařské a psychologické potvrzení, je přece potřeba, aby se vyzkoušela psychická stabilita daného člověka a že jenom projít kolem někoho, popř. udělat nějaké neobvyklé gesto, sáhnout si na obličej, zakroutit si vlasem, sáhnout si na knoflík či na opasek.. cokoli podle fantazie. Také je nováček klidný, protože případ nebezpečného šílence, který umí dokonale maskovat svou poruchu nebo nebezpečného psychopata, který je tak prohnaný a chytrý, že na něho není právní cesta možná - prošetřil tým kvalifikovaných odborníků, kterému nováček může dokonale důvěřovat. A také, že je to právě on, komu se stát a tak věhlasní odborníci svěřili a pověřili k tak významnému úkolu.

Zkusme to dotáhnout do konce a představme si, že v každém zaměstnání jsou rodinní příslušníci některé z výše uvedených skupin a  že dostali pokyn, aby beze slov, aby se to nedalo dokázat, dávali najevo, že daný člověk je špatný, něco udělal špatně, že oni to vědí, také ho mohou stimulovat ke zvýšení stresu k reakcím, z nichž se stane v celém pracovišti známým jako problémový a nakonec z práce vypadne. Až ztratí "úplně všechno", co bude dál? Co bude dělat? Podotýkám, že všichni rodinní příslušníci mohou konat z čistě dobrých důvodů.

Zakomponujme do našeho příběhu ještě kata Denču a jeho tým z předchozích článků a představme si, že člověka, na kterého daný posttotalitní režim nemá vůbec nic, že to kat Denča umí a pokud člověka chce před smrtí ještě potrápit a nechce ho zabít mentální sekyrou nebo mu projet krk mentální strunou  že může jít do jeho středu a nafingovat např. duševní nemoc nebo ataku na ulici - jak jsem již psala, může vstoupit "do středu" člověka a udělat z něj třeba nějakého sportovce nebo herce nebo vládce, který se najednou na ulici chová jako nějaký slavný sportovec nebo herec. Jak? Jednoduše. Stačí mu nějakou dobu potlačovat emoce a frustrovat ho, ale tak aby o tom původně zdravý člověk nevěděl a nemohl si  svoje potřeby saturovat - prostě tak, jak skutečná duševní nemoc vzniká u lidí, kteří skutečně onemocněli. Stačí jen dlouhodobě pozorovat a ptát se lidí, kteří nějakou nemocí skutečně onemocněli a je zřejmé, že tam naleznou cestu, jak nemoc vznikla. Takže je možné i u někoho vyvolat záměrně, s použitím dostatečných prostředků.

Řeknete si, toto je prachobyčejná podezřívavost, člověk je v určitou chvíli jen senziblizován na gesta lidí a všímá si nepodstatných detailů. Ano, to by mohlo být v případě nezáměrného chování. Ale představte si, že toto budou dělat lidé kolem vás - záměrně. Najednou si člověk začne zkoumat. zda ten pán nebo paní, co tak jenom prochází, že ho pronásledují. Ale to přece není možné? Nic špatného přece nikdy neudělal? Možná se rozčílil zbytečně předevčírem doma na partnera? Nebo odpověděl o den později na mail? Nebo se neusmál v obchodě? Ale to přece není možné, nic takového přece neexistuje... Dny ale jdou a Sousedé se i připomínají, mrknutím, opravdu vědomým zaškrábáním.. a stále nic, nic nedělají, mlčí, když se člověk s nimi baví, také nedělají nic mimořádného... dokud...

Jak dlouho jde toto vydržet? A co mezitím dělají doma sousedé? Najednou mají téma k rozhovoru, probírají doma život a zvyky pronásledovaného, mohou se mu smát a posmívat, možná i sex je trochu peprnější? Možná by jim totalitní režim i mohl streamovat video z místa, kde se osoba určená k likvidaci právě nachází, popř. jen určitý sestřih? Díky skupinové identitě se cítí silní, jako "kingové", jsou rádi, že oni měli štěstí a oni nejsou pronásledováni a cítí se spokojenými, protože cítí skupinovou soudržnost a identitu a hlouběji a důkladněji vrůstají do totalitní organizace, protože po tolika společných úmrtích již nemohou jen tak odejít nebo nesplnit jiný "jakýkoli rozkaz". A hlavně se bojí, protože vědí, že pokud neposlechnou, tak to stejně může dopadnout i s nimi.

Napadá mě, že kdyby někoho mrzelo, že armáda nezasáhla v roce 1989 proti studentům, dělníkům a celkově lidu, tak si tímto způsobem může vybudovat ochotnou armádu a ozbrojené složky, kteří jsou zvyklí dohnat ženy, děti i starce k sebevraždě, dokonce se dívat na jejich poslední minuty (protože pochopitelně kromě fyzické sledovačky stále probíhá i elektronická sledovačka) a v případě ozbrojeného konfliktu by se již proti těmto skupinám nebály zakročit. A také by byl možný obrat k totalitnímu režimu. Ale to jsme stále v imaginárním světě, v naší demokracii a právním státě se toto nemůže dít. Pokud jste se malinko třásli hrůzou, pojďme si dát čaj nebo kávu... a radujme se z naší demokracie a právního státu.

PS: Nepodporuji  ani nenabádám k žádnému trestnému činu ani to, aby se o toto někdo pokoušel v reálném životě.

Autor: Stanislava Ševčíková | středa 20.1.2021 13:32 | karma článku: 6,53 | přečteno: 391x
  • Další články autora

Stanislava Ševčíková

O šikaně: Proč? Protože může...

Stále jsem přemýšlela, jak může někdo druhého šikanovat. Přestože je to nezákonné atd atd. Napadla má odpověď: Protože ten člověk může... Může, má to dovoleno...

2.4.2024 v 0:43 | Karma: 13,67 | Přečteno: 327x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Pohádka, jak vymyslet nové náboženství - vidím na vlastní oči a slyším vlastníma ušima

Na jiné planetě, v jiné galaxii, žili byly velmi inteligentní bytosti a ty věděly, že lidé musí něčemu věřit, jinak jim svět nefunguje. Tak vymysleli nové náboženství - lidé musí vidět vlastníma očima a slyšet vlastníma ušima...

24.3.2024 v 9:44 | Karma: 4,68 | Přečteno: 241x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Nemálo lidí si myslí, že ve vězení odsouzení málo trpí, je tomu opravdu tak?

Je možné se setkat s názorem, že lidé ve vězení mají "až moc hezké podmínky", že by měli více trpět. Je tomu skutečně tak?

17.3.2024 v 10:51 | Karma: 8,42 | Přečteno: 383x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Já jsem se tak strašně nadřel.... Hommage mému bratrovi

Často jsem nechápala, když lidé v dělnických profesích často onemocněli a byli půl roku doma. Na základě zkušenosti svého bratra jsem tomu (možná) porozuměla...

30.1.2024 v 20:04 | Karma: 19,46 | Přečteno: 574x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Já mám kde spát, člověk bez domova ale ne...

Jenže jak takovému člověku pomoci, když nemám práci a za nějaký čas můžu být podobným potřebným, který obchází zařízení sociálních služeb s jídlem zdarma - také:

24.1.2024 v 8:52 | Karma: 13,06 | Přečteno: 309x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Chvála mentorů a písemných kodexů s právy a povinnostmi pro začínající pracovníky

Na většině pracovních míst, kam jsem nastoupila, jsem byla obrazně hozena do vody, abych za pár dnů plavala jako běžný pracovník. S mentorem, který by se mě třeba ptal a prováděl mě začátky, by to bylo snažší.

24.1.2024 v 7:49 | Karma: 7,80 | Přečteno: 147x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: "Práce" v elektrické atmosféře -elektrické mušky způsobují infarkty

Organizace aby měla pod kontrolou celou planetu, "dělá" otroky, dokud neztratí tvář. Jejich mučení se tváří jako mentální energie a "čistá srdce", jedná se ale o elektrické přístroje velikosti mušek, které způsobují infarkty.

3.12.2023 v 7:55 | Karma: 3,46 | Přečteno: 106x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: Tak co, už jsi otevřel tu konzervu? aneb "bez možnosti volby"

Otroci organizace Dark side jsou jako živé konzervy, jak měli ranní lidé v neolitické době zvířata, která kradli jako mláďata rodičům. Otrokům je plánována budoucnost "od zadu" Tedy si naplánuje, kdy chce "mít srdíčko".

25.11.2023 v 8:51 | Karma: 2,80 | Přečteno: 92x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Když mi bylo 15, pila jsem alkohol a upadla jsem do bezvědomí, drogu mi ale nikdo nedal

Vím, že je to spíš na sociálku před skoro 38 lety, ale jsem si jistá, že mě nikdo drogu nebo prášek do pití nedal.

23.11.2023 v 20:40 | Karma: 0 | Přečteno: 108x | Diskuse| Miniblogy

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: Technika obrácený film: Na konci to obrátíme a Z je A a A je Z

Už i jiní otroci změkli, když je současně dělá přes 2000 lidí a tři Čistí a když otrok pět let 24/7 pomilionté vysvětluje, jestli ukradl blok papíru, který dostal od zaměstnavatele k Vánocům nebo reklamní blok na semináři.

10.11.2023 v 15:46 | Karma: 0 | Přečteno: 69x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči - Železná Panna, vztah k pravdě a posedlost čistotou

Popisuji námět na sci-fi fantasy o technikách na daleké planetě mimo Mléčnou dráhu. Třetina lidí je vědomě pro první dvě třetiny otroky a popíšeme si další techniku zvanou železná Panna, inspirovaná starověkým mučícím nástrojem.

5.11.2023 v 23:57 | Karma: 4,22 | Přečteno: 99x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Kdo měl skutečnou odpovědnost aneb obětní beránci v australském filmu Breaker Morant

"Válka mění přirozenost mužů. Barbarství války jsou zřídkakdy páchány nenormálními muži. Tragédií války je, že tyto horory jsou páchány normálními muži v nenormálních situacích", říká ve filmu obhájce tří australských důstojníků.

5.11.2023 v 13:53 | Karma: 7,20 | Přečteno: 176x | Diskuse| Ostatní

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: Pokládáme za nejlepší.Celý stát neomezeně snižuje kapacitu osoby dolů

Regionální organizace Dark side mají svá specifika. Lokální organizace "Jsme celý stát" má specifikum, prostě točí pořád jednu techniku a pravidelně snižuje otroka, až jednoho dne otrok po mnoha letech mučení celým státem - umírá.

30.10.2023 v 18:54 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: A Aničkou obnovíme totalitu

Na jedné vzdálené planetě padl totalitní režim. Ale protagonisté totality se nechtěli vzdát a napadlo je, že "mají otroka Aničku", kterou používali už jako dítě no k pěkným nechutnostem... námět na sci fi fantasy.

25.10.2023 v 17:25 | Karma: 0 | Přečteno: 69x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: Budu tvou vůli i svědomím +Sněz jedno jablíčko a jsi kur*va

Popisuji námět na sci-fi. V jiné galaxii, na jiné vzdálené planetě umí vraždit i za to, když by si pracovník vzal tam, kde třeba několik hodin pracuje, ale třeba i chvilku - jedno jablíčko. To je pak kur*va a dělá to pro peníze.

18.10.2023 v 9:29 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Miniblogy

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: Ve jménu světla světlo světlem... aneb nová totalita

Organizace na jiné planetě dokázala vytvořit pomocí technik původně vyvinutých na pomáhání - totalitní organizaci lidí, kteří vědí, že musí souhlasit s tím, co jde "od srdce" - takže na srdce" vyvinuli společnosti nemyslících lidí

16.10.2023 v 11:46 | Karma: 5,16 | Přečteno: 225x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: Zcepenět strachy a pak legrace po pěti letech: Budeš naše Čisté srdce

Když se otrok probudí do nového světa, začíná to technikou "zcepenět strachy", po níž následuje pět let, kdy si pracovníci na otrokovi dělají svá srdce a otrok je v kole a všichni ho okrádají a dělají si z něj legraci.

13.10.2023 v 8:27 | Karma: 2,91 | Přečteno: 105x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

STRUČNÝ PRŮVODCE SOCIÁLNÍ PRACÍ PRO ŽADATELE O (FINANČNÍ) POMOC – průvodce pro laiky

Zaznamenala jsem v internetových diskusích, že se potřebná osoba obrátila na úřad práce a tam ji odmítli. Nebo se v problémech se obrátila na OSPOD a tam ji také odmítli. Kam se tedy obrátit?

12.10.2023 v 10:17 | Karma: 8,69 | Přečteno: 340x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Mám dceru... Je to nejhorší případ, se kterým jsem se kdy potkal...

Tak jako v pomáhajících profesích se pracovníci připravují na nejhorší případy, se kterými je možné se potkat, aby nebyli překvapeni, ale mohli okamžitě reagovat, tak podobně i organizace Dark Side připravuje své pracovníky na...

10.10.2023 v 22:27 | Karma: 6,04 | Přečteno: 623x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Pravidla pro hon na lidi a jídlo otroků Psa - i kdybys to koupil ze svého, Ty nesmíš jíst

Jak Dostojevského Idiot... Otroci vychováváni lidmi z podsekce PES mají i speciální pravidla fungování ve společnosti. Pokud jsou doma, nesmí nic jíst, ani kdyby pracovali x hodin nebo pokrm uvařili nebo ho nakoupili ze svého.

10.10.2023 v 5:09 | Karma: 4,69 | Přečteno: 145x | Diskuse| Miniblogy
  • Počet článků 196
  • Celková karma 11,18
  • Průměrná čtenost 451x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)