Festival íránských filmů: film Balada o bílé krávě

18. 01. 2022 9:16:24
Navštívila jsem festival íránských filmů, který přibližuje exotické prostředí jedné středovýchodní země, která je současně náboženskou teokraciií. Vládne duchovní vůdce. Na film je možné se dívat i jako na pojetí spravedlnosti.

Film "Balada o bílé krávě" pojednává o ženě, které byl nespravedlivě popraven manžel. Byl odsouzen na základě svědectví dvou svědků, ale rok po popravě se jeden z nich přiznal, že muže nezavraždil manžel ženy Babak, ale on sám. (Babak z místa, kde dlužníkovi dal facku, utekl, druhý muž mu zasadil smrtelnou ránu.) Mimochodem, popravili ho také.

Zde začíná drama. Žena, která vychovává neslyšící dcerku a zápasí s bídou, kdy nemá ani na zaplacení nájmu. Po večerech zdobí na prodej použité lahve od zavařenin na ozdobné lahve s dárkovým motivem. I na sv. Valentýna, jak je ve filmu zmíněno.

Za ženou v té době přijde muž, který ji sdělí, že byl přítelem jejího muže a že mu dlužil peníze, které ženě předává. Začíná jí pomáhat s odvozem autem na různá místa, potom jí sežene i byt s velmi levným nájmem. Muže trápí výčitky svědomí a vzdal se práce soudce.

Když muž onemocní, žena s ním jede do nemocnice a stará se o něj ve svém domě. Mimochodem už za jeho první návštěvu je žena sankcionovaná, dostává výpověď z bytu, protože přijala návštěvu nepříbuzného muže.

V paralelním ději se ukazuje, že muž je soudce, který odsoudil jejího muže k smrti na základě nikoli důkazů, jak jsme zvyklí v Česku, ale na základě "svědectví dvou mužů," z nichž, jak se později ukázalo, jeden z nich byl právě ten, kdo zasadil smrtící ránu.

Muž je ve filmu také prošetřován a je mu doporučeno neopouštět Teherán, protože co si to myslí, vystudovat za peníze státu a odmítat soudit a navíc navštěvuje v bytě nepříbuznou ženu.

Ve filmu můžeme vidět i zajímavé detaily komunikace s okolním světem, např. neslyšící dívenka, která miluje filmy, sleduje americký film s dětskou hvězdičkou a kdysi naší velvyslankyní USA u nás - Shirley Temple.

Ve filmu se objeví domácí mazlíček pes, který je pro velkou část obyvatel nečisté zvíře, a také nesmí opustit dveře domu.

Závěr je dramatický, co udělá žena, když se dozví, kdo je její tajemný přítel?

Írán mnozí u nás pokládají za velkého nepřítele lidstva, který řinčí jadernými zbraněmi. Mnozí si pamatujeme iránskou revoluci z roku 1979 a dramatickou záchranu amerických rukojmích z tamní teheránské ambasády. Ambasáda tam stále je a je možné ji navštívit, tedy až nebude pandemie. Tento zážitek vřele doporučuji.

Lidé v Iránu jsou cestovateli pokládáni za "nejmilejší lidi na světě". Jsou neskutečně milí a laskaví, ve filmu to není až tak moc vidět. Lidé jdou po ulici a radostně se s vámi jako s cizinci dávají do řeči. Když mají v ruce chléb z pekárny, nabídnou vám ho. Např. my jsme při návštěvě iránské restaurace měli objednáno, ale lidé vedle měli jiné jídlo. Zajímalo nás, co jedí, žena beze slova vzala svůj talíř a nabídla nám ho. Pochopitelně jsme odmítli. Ale tato orientální pohostinnost je něco, na co málokdo zapomene.

Přejme jim i více spravedlnosti.

Autor: Stanislava Ševčíková | úterý 18.1.2022 9:16 | karma článku: 10.49 | přečteno: 266x

Další články blogera

Stanislava Ševčíková

Pohádka, jak vymyslet nové náboženství - vidím na vlastní oči a slyším vlastníma ušima

Na jiné planetě, v jiné galaxii, žili byly velmi inteligentní bytosti a ty věděly, že lidé musí něčemu věřit, jinak jim svět nefunguje. Tak vymysleli nové náboženství - lidé musí vidět vlastníma očima a slyšet vlastníma ušima...

24.3.2024 v 9:44 | Karma článku: 4.67 | Přečteno: 204 | Diskuse

Stanislava Ševčíková

Nemálo lidí si myslí, že ve vězení odsouzení málo trpí, je tomu opravdu tak?

Je možné se setkat s názorem, že lidé ve vězení mají "až moc hezké podmínky", že by měli více trpět. Je tomu skutečně tak?

17.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 7.65 | Přečteno: 368 | Diskuse

Stanislava Ševčíková

Já jsem se tak strašně nadřel.... Hommage mému bratrovi

Často jsem nechápala, když lidé v dělnických profesích často onemocněli a byli půl roku doma. Na základě zkušenosti svého bratra jsem tomu (možná) porozuměla...

30.1.2024 v 20:04 | Karma článku: 19.05 | Přečteno: 565 | Diskuse

Stanislava Ševčíková

Já mám kde spát, člověk bez domova ale ne...

Jenže jak takovému člověku pomoci, když nemám práci a za nějaký čas můžu být podobným potřebným, který obchází zařízení sociálních služeb s jídlem zdarma - také:

24.1.2024 v 8:52 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 298 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 186 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 112 Celková karma 10.22 Průměrná čtenost 427

Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...