Ukaž, že si drsňák a "dělej" svou manželku. Námět na sci-fi

Chceš tu nějaké místo? Nebo i jen si zasloužit své místo, svou večeři? Budeš dělat manželku! Ta podlehne na větu "Budeš tu hvězda!", i kdyby to byla mistryně světa. V Dark Side musí být její členové "drsňáci". 

Nejprve vysvětlím pojem naučená bezmocnost, který budu v textu používat. Jedná se o pojem, který etabloval slavný psycholog Martin Seligman, zakladatel tzv. pozitivní psychologie a 31. nejcitovanější psycholog všech dob. Vyjadřuje zkušenost, kdy osoba, nejčastěji v dlouhodobé nemoci, ve staří, hendikepovaná, vyjádří svou pozici nemožnosti cokoli na své situaci změnit a současně totální závislosti na tom, kdo se o ni stará a pečuje o ni.

Může jít o zkušenost, že pracovníci někdy nemají rádi, když jim jejich pomoc někdo "kazí", tedy něco chce, něco se mu nelíbí, prostě nemají rádi žádný odpor těch, o které pečují. A může jít o velmi kvalitní péči, které bychom jinak na první pohled nic nemohli vytknout. I pracovníci nemusejí chtít "vládnout", ale chtějí jen v klidu dělat svou práci.

Pacient či klient sociální služby prostě pochopí, že nejlepší je, být bezmocný. Nechat si pomáhat, nekazit jim to. Někdy, když prochází více organizacemi, může "zkoušet" nové pracovníky tímto přístupem a tam se ukáže, že v jiné organizaci to takto nefunguje. Pojďme tedy do našeho příběhu.

Kat Denča a jeho tým, nebo jeden z jejich členů, který "dělá manželku", potřebuje, aby se dostala do stavu, kdy "chce být hvězda" - protože když ona chce, on ji  začne "pomáhat" a "vytuní" ji, a může si říct: "ale ona to chtěla" a tím je jeho svědomí čisté.(viz předchozí text o svědomí ehm ehm psychopatů).

Teď mi řekněte, jak dokázat, aby nejkrásnější žena světa, dokonalá herečka, mistryně světa v nějakém sportu, lékařka, která zvládla vystudovat velmi náročnou školu a prošla atestacemi, vysokoškolská učitelka, která musí obstát v náročném konkurenčním prostředí - jak takové osobnosti podlehnou a budou toužit "chtít být hvězdami", což opravňuje kata Danču k další akci?

Možná si řeknete, ale to, co popisuje, je standardní cesta k nemoci, jen kolorovaná tím, že to někdo dělá záměrně? To je kreativita povídky, zeptáte se? No, zkusím pokračovat.

Nejsnadnější cesta, jak onemocnět, popř. později zemřít, i když je člověk na počátku zcela zdravý a třeba i sportovně založený, je, aby se takový člověk dostal ze své komfortní zóny, a to ne jednorázově, ale natrvalo.

Cest je více, postupně popíšu cestu jak na ženu z vyšší společenské vrstvy.

Mohlo by to vypadat následovně: Žena potká naprostou náhodou muže, který se stane oním Princem, dokonalým, ideálním manželem, díky kterému se ženě naplní naprosto všechny její potřeby: Její i hluboko skrytá touha být zajištěná, zvýšení společenského statusu, noví přátelé a známí, které by jinak neměla. Absolutní, absolutní ideál. Žena se cítí šťastná a neuvědomuje si, že partner tu není srdcem a city, ale hlavou.

Žena vnímá drobné nuance, ale nedovede si je v nově nastalé euforii poskládat do toho, že může být od samého počátku obětí predátora, který ani není sám, ale je členem skupiny.

Ženě může jít hlavně o peníze, pak je to rychlé, rakovina a úmrtí je za chvíli. Pokud je to slušná žena, je ochotná pro tento na první pohled zcela nevinný cíl vyššího společenského statusu, velmi tvrdě pracovat a také lecos obětovat: Je ochotná hubnout i do nekomfortu a dlouhodobého hladovění, je ochotná pracovat a dělat i nesmyslné věci a pod vidinou cíle je ochotná přenést se i nad drobnosti, které by jinak nebyla ochotná snášet. Klidně se vzdá všeho, co jí do té doby dělalo radost a vrůst do nové role, kde však už nejsou přátelé, kteří tam jsou opravdově, spontánně. Dostává se do Matrixu, v němž jsou už jen statusoví přátelé, popř. přisluhovači manželovy sekty.

A co dělá náš člen sekty? Uvědomme si, že si nebere ošklivou nebo nepřitažlivou ženu, žena se mu líbí a je ochotný si ní i 30 let být, než ji dovede k zbláznění, infarktu nebo sebevraždě.

Muž ženu od začátku vědomě a neustále drobnými gesty zesměšňuje a dává jí drobně neverbálně najevo, že je pod jeho úrovní, že o ni až tak nestojí, a to i o svatebním dnu. Stačí málo, ohrnout pohrdlivě rty, a pak v klidu nabídnout rámě, nebýt hned ochotný, najít si milenku, dávat dalšími způsoby najevo svou dominanci a to, že on je nahoře, že ona přišla k tomu, co sdílejí, vlastně náhodou. Neustále ji peskuje a nalézá nové a nové chyby, pokouší se zvýšit její dokonalost, až původně velmi sebevědomá žena, která dosáhla mnohého, se může cítit jako uzlíček nervů.

Můžeme přidat drobné nuance podceňování žen jako takových  jazyce partnera, vysmívání se ženám a pod. Tedy nejen partnerce osobně, ale i ženám jako takovým.

Lahůdkou v této "hře" je odstraňování z ženina života všeho, co jí dělá opravdovou radost a těší ji. Baví Tě chodit do pravidelné práce? Ta zmizí? Najdeš nějakého člověka, se kterým se cítíš šťastná? Ten zmizí taky. Pomalu mizí vše, co ženě dělá přirozenou spontánní radost.

A muž si i otevírá si cestu k tomu, že jednou dá ženě najevo, že s ní není spokojen, ačkoli ona pracovala na 150% nebo 200%. To je stav, kdy žena musí upadnout do tzv. naučené bezmocnosti, protože tak jak ona se po celou dobu vztahu, který sama nezačala, možná muže zpočátku ani nechtěla, nikdy by si sama netroufla jít společensky tak výš, v tom ji přirozené zábrany držely. Muž ale v jejím vnímání  o vztah usiloval a zdálo se, že ji podporuje.

Další cestou je, že muž chce po ženě, aby ona byla aktivní v budování jejich vztahu, sám je spíše pasivní, protože pak může řici: To ona! Ona začala! Zachovávání si svého "svědomí", že on nezačal, že za vše je vinná ona, je velmi důležitou součástí této "hry", tohoto záchodu dané organizace - protože jsme lidé a máme právo být lidmi, tedy nebýt dokonalí a mít obě tváře.

Takto "připravenu" vystresovanou ženu může začít muž a organizace Dark Side "dělat" konečně se svou "pravou" a cíleně budovanou tváří a dělat jí to, co si myslí ta druhá část, že je pravé, tedy za aktivitu ženy dávat sankce, posilovat její deprese, které získala a také jí může dávat různé nemoci, které ji mohou pomáhat "zachovat tvář". Protože jak víme, na prvním místě je "pomáhat". Čili všechno, co manžel a organizace Dark Side dělá, je "pomoc" a zmírnění utrpení.

Techniky, které je možné použít, je "Moucha Masarka", o níž jsme psali před časem, nazlobená křičící manželka může dostat mozkovou mrtvici při rozčilení. Nebo také "Joker", kdy vypne srdíčko po ztrátě všeho.

Je možné použít také techniku "Mona Lisa", kdy dlouhodobě promítáme svou mužskou hlavu do ženy (popř. jí tam svým neustálým kontinuálním opovržením strkáme mentálně nohy), takže je možné ztotožnění, ženě rostou vousy a celkově vypadá tak trošku mužsky.

Všechny tyto techniky jsou založeny na skutečnosti, která byla i prokázána, že milionkát opakovaná lež se stává pravdou. Bylo to vyzkoušeno na školním pokusu s dvěma jablky. Ani jednoho jablíčka se žáci nedotkli, ale jednomu z nich všichni nadávali a spílali mu. Toto jablíčko dříve seschlo a shnilo, než druhé.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislava Ševčíková | pátek 29.7.2022 10:31 | karma článku: 6,59 | přečteno: 280x
  • Další články autora

Stanislava Ševčíková

Taneční skupina v Burkina Faso podporuje neslyšící k sebevyjádření a úspěchu ve vztazích

V Burkina Faso je skupina Fietan du Burkina, ve které tančí neslyšící. Název skupiny v místním jazyce dioula znamená Bez hendikepu“. Skupinu založil v roce 2018 neslyšící choreograf Yaya Sanou.

14.5.2024 v 9:18 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Společnost

Stanislava Ševčíková

Ghanský umělec El Anatsui tvoří z použitých víček lahví

Zahraniční umělci z mimoevropských kultur nás mohou obohatit. Podívejme se na ghanského umělce El Anatsui.

12.5.2024 v 17:57 | Karma: 3,46 | Přečteno: 106x | Diskuse| Společnost

Stanislava Ševčíková

Keňský umělec sbírá odpad v moři a vytváří z něj nábytek

My v Čechách řešíme otázky plýtvání a v Keni se odpadky množí. Tak z nich kreativní lidé tvoří... třeba nábytek jako jsou židle, křesla, lampy a koberce - jako umělec Joel Oenga.

9.5.2024 v 11:43 | Karma: 5,20 | Přečteno: 82x | Diskuse| Společnost

Stanislava Ševčíková

Reflexe konference Zviditelněme neviditelné

Účastnila jsem se konference Zviditelněme neviditelné, týkající se migrantů a komunit na okraji společnosti, jako jsou LGBT+, Romové a také neviditelné práce migrantů 24/7.

28.4.2024 v 18:19 | Karma: 3,38 | Přečteno: 143x | Diskuse| Společnost

Stanislava Ševčíková

Nemálo lidí si myslí, že ve vězení odsouzení málo trpí, je tomu opravdu tak?

Je možné se setkat s názorem, že lidé ve vězení mají "až moc hezké podmínky", že by měli více trpět. Je tomu skutečně tak?

17.3.2024 v 10:51 | Karma: 8,81 | Přečteno: 393x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Odvolat se nemá smysl, algoritmus přijímaček zafungoval, říká šéf Cermatu

17. května 2024  9:12

Podcast První kolo přijímacího řízení na střední školy se uzavřelo ve středu 15. května. Uspěli v něm skoro...

Hasiči vraceli na kola převrácený návěs. Předtím museli vyložit náklad coca-coly

17. května 2024  9:01

Ve čtvrtek večer zasahovali hasiči v Praze u nehody kamionu, kterému se převrátil návěs. Ten byl...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 4,35
  • Průměrná čtenost 1247x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)