Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Realita některých podřízených - život jako neustálá hodina aerobiku

V oblasti "kultura organizace" vzniklo tzv. manažerské paradigma, tedy přesvědčení o tom, že vedoucí nemusí být odborník, stačí, když bude manažerem. Stačí to? K čemu to může vést?

Už roky sama sobě a svým známým slibuji, že napíšu tento článek, ale stále mě nanapadalo vhodné aranžmá a design textu. Původně článek měl být o tom, jak lidé v převážně dělnických profesích velmi často marodí a také bývají na úřadě práce. A o tom, jaké na sebe stavíme mnohdy nesmyslně náročné požadavky. Vinit jsem z toho nechtěla je, ale společnost, především manažery, kteří takové lidi často až nelidsky honí, takže člověk pak šťastně upadne do nemoci, aby si alespoň trochu odpočinul, pak do dlouhodobé nemoci, a následně ztratí práci. 

Jistě znáte ze svého okolí, že pro nemálo lidí je standardní, že pracují a studují dvě vysoké školy, a pak se diví, proč jednoho dne nevstanou z postele a stěží zvládnou i sebeobsluhu a nákup potravin. 

Také jsem si chtěla pozitivně přeznačkovat chování, které je v mé společenské vrstvě často označováno ne příliš lichotivě. Lidé s vysokoškolským vzděláním nemají mnoho porozumění pro dělníky, kterým nezbyde nic jiného v rámci zachování jejich zdraví, než aby se uchýlili (především nevědomě, ne jako simulantství!) do nemoci a tak si odpočinuli od obtížných pracovních podmínek, zatímco my vysokoškoláci si často vyjednáme slušné pracovní podmínky, třeba volnou pracovní dobu - což podotýkám, může být i bič na zaměstnance, protože je hodnocen podle odvedené práce, ne podle doby strávené v zaměstnání.

Mnozí zaměstnanci jsou totiž nuceni celou pracovní dobu kmitat a pracovat tak, jak je běžné pouze z posilovny nebo z hodiny aerobiku - a jak je zřejmé, taková náročná hodina se za den dá zvládnout pouze jedna.

Že tomu tak nemusí být, ukazuje moje zkušenost z Irska. Orientace na výkon je doménou firem v podnikatelském sektoru, řekl mi na úvod šéf irské neziskové organizace pro oběti mučení, kam jsem se přihlásila na stáž. U nás v naší neziskové organizaci se zaměřujeme na lidské vztahy, řekl.

I v oblasti sociálních služeb se péče o lidi, myšleno pracovníky organizace, dlouho nebyla prioritou. Vedoucí např. terénních sociálních služeb často říkali, že tato práce se dá dělat tak rok, dva, následně že pracovník vyhoří a odchází do nemoci, na úřad práce nebo do jiného zaměstnání - a s lidmi fakt už nechce pracovat.

Není to škoda? A kde se bere to přesvědčení nadřízených, že o zaměstnance není potřeba pečovat, vytvářet mu lidské a důstojné pracovní podmínky?

Často poznáte takového nadřízeného právě podle toho, že je vidět, že netuší, čím daný podřízený prochází, co musí zvládnout a jak náročná je jeho pracovní pozice. Je vidět, že vedoucí sám tuto cestu neprošel. Slyšela jsem, že v jistém řetězci na rychlé občerstvení, kteří mnozí budou hanět pro jejich kaloricky náročná jídla, musí každý vedoucí zaměstnanec projít všemi pracovními pozicemi, včetně uklízení toalet. A je to užitečné, vědět, co každá pozice obnáší. Umíme se sice vcítit do druhých lidí, ale projití podobnou zkušeností nám v empatii může pomoci ještě více.

Vyprávěla mi i jedna známá, že v práci ji dávala úkoly i její přímá nadřízená i vedoucí organizace a dávala jí je současně, což ji nijak nevyvedlo z míry, a jednoduše se zeptala, který z úkolů má splnit. Ale mnoho ostatních lidí by to mohlo uvést do stresu.

Takže pokud se vrátím k otázce z úvodu, zda vedoucí musí být odborníkem v dané oblasti nebo stačí, aby byl odborníkem v managementu, je zřejmé, že odpověď není jednoznačná. Určitě znáte mnoho vedoucích, kteří jsou skvělými managery na svém místě a současně nejsou odborníky v oboru, umí dobře vést lidi.

Mnohým dalším vedoucím zase pomáhá, že jsou odborníky v dané oblasti a sami na sobě si vyzkoušeli, jak vypadá a jaké nároky má daná profese a pracovní pozice.

A určitě je fajn chápat, že když lidé upadají do nemoci, že i z hlediska makroekonomického je výhodnější, zvolnit v pracovním procesu a udržet je na trhu práce, než je svými neúměrnými nároky uvrhnout do syndromu vyhoření, do nemoci a do nezaměstnanosti,

Závěrem bych uvedla příklad zakladatele pozitivní psychologie, 31. nejcitovanějšího psychologa 20. století, Martina Seligmana, který pracoval jako vedoucí kliniky. Když se kolem oběda procházel po klinice, potkal kolegyni lékařku a ptal se jí, jaký byl oběd. Odpověděla mu, že žádný, že neúnavně pečuje o své pacienty. Martin Seligman jí odpověděl, že ještě jednou mu dá podobnou odpověď, tak ji propustí. Lékař, který se nedokáže postarat o své potřeby, nemůže dobře léčit pacienty, řekl.

Jen podotýkám, že pozitivní psychologie neznamená, že se realita natírá narůžovo nebo na pozitivno, jde o vědomé soustředění se psychologů i na tzv. pozitivní aspekty lidského nitra (optimismus, nezdolnost, empatie, radost), v opozici vůči patologizaci a převažujícímu soustředění se na poruchy a odchylky.

To, že pracovitost nespočívá v sezení v práci ilustruje případ jednoho manželského páru, skladatele a textaře. Jeden z nich prý už v 6.00 ráno seděl ve studiu a skládal texty, zatímco druhý se aktivně zajímal o okolí a rád si pospal do oběda. Pak se zvedl a napsal geniální píseň. No, nedopřáli bychom mu ten čas, aby napsal více tak geniálních písní?

Autor: Stanislava Ševčíková | středa 2.11.2022 10:04 | karma článku: 13,11 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Stanislava Ševčíková

O šikaně: Proč? Protože může...

Stále jsem přemýšlela, jak může někdo druhého šikanovat. Přestože je to nezákonné atd atd. Napadla má odpověď: Protože ten člověk může... Může, má to dovoleno...

2.4.2024 v 0:43 | Karma: 13,69 | Přečteno: 334x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Pohádka, jak podpořit lidi, aby něčemu věřili...

Na jiné planetě, v jiné galaxii, žili byly velmi inteligentní bytosti a ty věděly, že lidé musí něčemu věřit, jinak jim svět nefunguje. Tak vymysleli novou techniku - lidé musí vidět vlastníma očima a slyšet vlastníma ušima...

24.3.2024 v 9:44 | Karma: 4,68 | Přečteno: 247x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Nemálo lidí si myslí, že ve vězení odsouzení málo trpí, je tomu opravdu tak?

Je možné se setkat s názorem, že lidé ve vězení mají "až moc hezké podmínky", že by měli více trpět. Je tomu skutečně tak?

17.3.2024 v 10:51 | Karma: 8,43 | Přečteno: 387x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Já jsem se tak strašně nadřel.... Hommage mému bratrovi

Často jsem nechápala, když lidé v dělnických profesích často onemocněli a byli půl roku doma. Na základě zkušenosti svého bratra jsem tomu (možná) porozuměla...

30.1.2024 v 20:04 | Karma: 19,46 | Přečteno: 577x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Já mám kde spát, člověk bez domova ale ne...

Jenže jak takovému člověku pomoci, když nemám práci a za nějaký čas můžu být podobným potřebným, který obchází zařízení sociálních služeb s jídlem zdarma - také:

24.1.2024 v 8:52 | Karma: 13,07 | Přečteno: 311x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 187
  • Celková karma 11,57
  • Průměrná čtenost 473x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)