Tipy, jak beztrestně šikanovat zaměstnance aneb hlavně aby nebyla šťastná

Je to nadsázka pochopitelně. Představme si šéfa, který zkouší a hledá hranice, aby 1. věděl, kde je hranice, že zaměstnanec odejde a za 2. dále aby konal tak, aby zaměstnanec opravdu nebyl šťastný 

Úvodem chci říci, že následující text je spíše humornou povídkou a nadsázkou, než návodem a sumarizací toho, jak je možné beztrestně nebo téměř beztrestně šikanovat zaměstnance a současně sám sebe nepoškodil.

Samozřejmě podobné chování neschvaluji, ale v praxi je téměř nepostižitelné, protože není vidět, jako mlácení gumovou hadicí, které řádně bolí, ale nezanechává stopy. 

I průměrně chytrý zaměstnanec tuší, že v naší zemi platí, že když se bude se zaměstnavatelem soudit, obvykle nevyhraje, naopak však ztratí spoustu peněz, ideálů, zdraví a času a ještě pak nenajde nikde práci, protože kdo by chtěl pracovat se zaměstnancem, který se se svým předešlým zaměstnavatelem soudil?. Proto je potřeba vědět, kde má zaměstnanec hranice, kdy už naprosto jistě bude chtít odejít. Pak můžeme šikanovat.

Představme si tedy úvodní jednoduché pravidlo: Z počátku sledujeme jen míru spokojenosti, resp. nespokojenosti pracovníka. Cílem šikany není, aby zaměstnanec hned odešel, chceme si ho nejprve užít a pohrát si, protože  "my můžeme". Cílem  je, aby byl byl pracovník permanentně nespokojený a dále si hrajeme s tím, jestli chceme, aby se naštval a něco spáchal nebo jestli chceme, aby odešel.

Další důležité pravidlo je, že šikana nesmí být poznat, musí to vypadat, že jste jako vedoucí buď naprosto dokonalý člověk nebo jako člověk s lidskou chybou, která se dá omluvit, jistě však v chování vedoucího není možné vnímat záměr či úmysl. Zatímco on se naučil mlátit gumovou hadicí, protože takové rány velmi bolí, ale nejsou vidět.

Takže tu máme imaginární firmu, která z nějakého důvodu přijme zaměstnance. Pracovník je hozen do vody a musí plavat. Dostane zadané základní úkoly, a jak je splní, je na něm. Je to obrovská zodpovědnost, ale i svoboda - ale je to náročné. Zaměstnanec je denně konfrontován s realitou, že když neobstojí, vypadne a "za branami čeká 20 dalších zájemců".

To je první fáze, kdy potřebujeme zjistit hranice zaměstnance, kam až je ochotný jít, kde jsou pro něj hranice toho, co ještě unese, kdy se nazlobi a kdy už je odhodlaný odejít.

A jak se zaměstnanec bude cítit poté, co sám překoval tolik hrozných překážek, bude chtít odejít, když nastane šikana č. dvě?

Předpokládejme, že cílem tohoto imaginárního vedoucího si užít svou moc a nějakou chvíli, řekněme třeba dva a půl roku, zaměstnance potýrat a potrápit.

Takže to bychom měli první, již zmiňovaný krok: Hodit do vody a nechat plavat. Žádné ťuťu ňuňu...

Vypadá to jednoduše, ale tušíte, že se jako lidé chováme recipročně? Jak se chovali - v dobrém i ve zlém - k nám, tak se obvykle chováme také. Vědomě i nevědomky. Málokdo má ten etický přesah, že se umí chovat hezky, i když se k němu hezky druzí nechovali.

A na tomto recipročním chování je postavena i rodičovská láska, dáváme a jednou ve stáří třeba dostaneme zpět. Je na něm postavena přátelská láska. Dáme velký dárek a nedostaneme zpět (od stejného, ne od nižšího kamaráda, třeba sociálně slabého)? Příště dáme dárek menší. 

A v tomto recipročním chování je skryt onen pověstný ďábel, jenž se skývá v detailu, krásný problém. Protože když vy vydržte ošklivé nebo nevšímavě chování, přece trošku "otrnete" a když se sami jednou dostanete do pozice vedoucího, jak se budete chovat? A můžete to myslet třeba i dobře? Ano, budete se, vědomě i nevědomky, chovat stejně. Za normu začněte pokládat to, že také zaměstnance hodíte do vody, protože "tak se to u nás dělá" (a můžete si třeba i myslet, že je to dobré).

Když zaměstnanec vydrží toto chování, a je zřejmé, že "chce zůstat", otevírají se cestičky pro silnější kávu šikany.

A už můžete provozovat klasiku. Odlišíme zaměstnance, budoucí černou ovcí, od ostatních pracovníků: Zadáme maličko víc práce než ostatní, třeba tak o 20% až 25%, a maličko míň peněz než ostatní, třeba tak o 20% až 25%. To už jsme na krásných 50% rozdílu od ostatních pracovníků, a stačí počkat rok dva a rozdíl začne být vidět. 

Veselí a odpočatí zaměstnanci budou krásně kontrastovat s uštvaným, nestíhajícím a nespokojeným šikanovaným pracovníkem. Nikdo mu nebude věřit, protože nás šéf je prostě skvělý, má pochopení pro zaměstnance a umí je zaplatit.

Pokud tento šéf je nový, potřebuje i za smyšlenými událostmi, snížit třeba výkonnostní příplatek pracovníka. Může se třeba ležérně zeptat: "Co říkáš na to, jak jsem Ti zvýšil plat?". Šokovaný zaměstnanec se zeptá: To myslíš to tabulkové zvýšení?" A šup, další měsíc je o 1000 Kč nižší výkonnostní příplatek.

K tomu můžeme přidat práci, neustále provádět kontroly práce, zdůrazňovat, že "na zákoník práce si tu nehrajeme ", požadovat po zaměstnancích, aby např. přijeli z dovolené že zahraničí, protože on se s nimi potřebuje poradit o nové strategii, zatímco v diskusi zjistíte, že o nic důležitého nejde.

Jako bonus tohoto druhu šikany navrhuji byrokratizovat to, co do té doby skvěle fungovalo, takže když se nyní nějaký podpis dá 100% sehnat do 48 hodin, po našem byrokratickém rozhodování se toho nedosáhne ani za měsíc.

Dalším tipem je dávat, i v rozporu se zákoníkem práce, smlouvy na dobu určitou, a třeba když do té doby byl zvyk na rok nebo na dva, můžeme zkusit dávat smlouvy na půl roku.

Když to šokovaný zaměstnanec zjistí, že má po deseti letech práce smlouvu na půl roku, můžeme říci, že asi paní personalistka tam dala takové datum a když se zeptáte personalistiky, tak odpoví, že to není možné, protože termín stanovuje vedoucí. A že asi to tak stanovil projekt, v němž jste - vy ale v žádném projektu nejste. A náš milý zaměstnanec se ocitá v Kafkově Zámku. Bloudí jím, ale nikdo neotevírá.

Krásnou možností šikany je, nenechat zaměstnance nikde "ohřát" a dávat mu stále nové a nové úkoly, aby všechno musel dělat od začátku a nemohl nikde vyvinout žádné mistrovství, které se získává také opakováním.

Další možností je zadávání úkolů, které si vedoucí převezme, ale nikdy se k nim již nevrátí, takže po nějaké době i natvrdlému zaměstnanci dojde, že má plnit úkoly, ale nikdy z nich nic nebude. Jiná varianta je vzít mu nějakou práci, ale neprobrat to s ním, takže to zaměstnance zjistí náhodou, že někde, v nějaké dílčí části, již nepracuje, ale vedoucí se o tom "zapomněl" zmínit"

Prostě už pak stačí jen, když vidíme, že si zaměstnanec zvykl, popř. je trochu šťastný, tak znovu utáhnout šrouby, něco mu sebrat, něco nového zadat a jsme opět doma.

Dobrou chuť!

 

 

 

Autor: Stanislava Ševčíková | pondělí 27.3.2023 0:00 | karma článku: 11,66 | přečteno: 498x
  • Další články autora

Stanislava Ševčíková

O šikaně: Proč? Protože může...

Stále jsem přemýšlela, jak může někdo druhého šikanovat. Přestože je to nezákonné atd atd. Napadla má odpověď: Protože ten člověk může... Může, má to dovoleno...

2.4.2024 v 0:43 | Karma: 13,67 | Přečteno: 327x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Pohádka, jak vymyslet nové náboženství - vidím na vlastní oči a slyším vlastníma ušima

Na jiné planetě, v jiné galaxii, žili byly velmi inteligentní bytosti a ty věděly, že lidé musí něčemu věřit, jinak jim svět nefunguje. Tak vymysleli nové náboženství - lidé musí vidět vlastníma očima a slyšet vlastníma ušima...

24.3.2024 v 9:44 | Karma: 4,68 | Přečteno: 241x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Nemálo lidí si myslí, že ve vězení odsouzení málo trpí, je tomu opravdu tak?

Je možné se setkat s názorem, že lidé ve vězení mají "až moc hezké podmínky", že by měli více trpět. Je tomu skutečně tak?

17.3.2024 v 10:51 | Karma: 8,42 | Přečteno: 383x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Já jsem se tak strašně nadřel.... Hommage mému bratrovi

Často jsem nechápala, když lidé v dělnických profesích často onemocněli a byli půl roku doma. Na základě zkušenosti svého bratra jsem tomu (možná) porozuměla...

30.1.2024 v 20:04 | Karma: 19,46 | Přečteno: 574x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Já mám kde spát, člověk bez domova ale ne...

Jenže jak takovému člověku pomoci, když nemám práci a za nějaký čas můžu být podobným potřebným, který obchází zařízení sociálních služeb s jídlem zdarma - také:

24.1.2024 v 8:52 | Karma: 13,06 | Přečteno: 309x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Chvála mentorů a písemných kodexů s právy a povinnostmi pro začínající pracovníky

Na většině pracovních míst, kam jsem nastoupila, jsem byla obrazně hozena do vody, abych za pár dnů plavala jako běžný pracovník. S mentorem, který by se mě třeba ptal a prováděl mě začátky, by to bylo snažší.

24.1.2024 v 7:49 | Karma: 7,80 | Přečteno: 147x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: "Práce" v elektrické atmosféře -elektrické mušky způsobují infarkty

Organizace aby měla pod kontrolou celou planetu, "dělá" otroky, dokud neztratí tvář. Jejich mučení se tváří jako mentální energie a "čistá srdce", jedná se ale o elektrické přístroje velikosti mušek, které způsobují infarkty.

3.12.2023 v 7:55 | Karma: 3,46 | Přečteno: 106x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: Tak co, už jsi otevřel tu konzervu? aneb "bez možnosti volby"

Otroci organizace Dark side jsou jako živé konzervy, jak měli ranní lidé v neolitické době zvířata, která kradli jako mláďata rodičům. Otrokům je plánována budoucnost "od zadu" Tedy si naplánuje, kdy chce "mít srdíčko".

25.11.2023 v 8:51 | Karma: 2,80 | Přečteno: 92x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Když mi bylo 15, pila jsem alkohol a upadla jsem do bezvědomí, drogu mi ale nikdo nedal

Vím, že je to spíš na sociálku před skoro 38 lety, ale jsem si jistá, že mě nikdo drogu nebo prášek do pití nedal.

23.11.2023 v 20:40 | Karma: 0 | Přečteno: 108x | Diskuse| Miniblogy

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: Technika obrácený film: Na konci to obrátíme a Z je A a A je Z

Už i jiní otroci změkli, když je současně dělá přes 2000 lidí a tři Čistí a když otrok pět let 24/7 pomilionté vysvětluje, jestli ukradl blok papíru, který dostal od zaměstnavatele k Vánocům nebo reklamní blok na semináři.

10.11.2023 v 15:46 | Karma: 0 | Přečteno: 69x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči - Železná Panna, vztah k pravdě a posedlost čistotou

Popisuji námět na sci-fi fantasy o technikách na daleké planetě mimo Mléčnou dráhu. Třetina lidí je vědomě pro první dvě třetiny otroky a popíšeme si další techniku zvanou železná Panna, inspirovaná starověkým mučícím nástrojem.

5.11.2023 v 23:57 | Karma: 4,22 | Přečteno: 99x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Kdo měl skutečnou odpovědnost aneb obětní beránci v australském filmu Breaker Morant

"Válka mění přirozenost mužů. Barbarství války jsou zřídkakdy páchány nenormálními muži. Tragédií války je, že tyto horory jsou páchány normálními muži v nenormálních situacích", říká ve filmu obhájce tří australských důstojníků.

5.11.2023 v 13:53 | Karma: 7,20 | Přečteno: 176x | Diskuse| Ostatní

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: Pokládáme za nejlepší.Celý stát neomezeně snižuje kapacitu osoby dolů

Regionální organizace Dark side mají svá specifika. Lokální organizace "Jsme celý stát" má specifikum, prostě točí pořád jednu techniku a pravidelně snižuje otroka, až jednoho dne otrok po mnoha letech mučení celým státem - umírá.

30.10.2023 v 18:54 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: A Aničkou obnovíme totalitu

Na jedné vzdálené planetě padl totalitní režim. Ale protagonisté totality se nechtěli vzdát a napadlo je, že "mají otroka Aničku", kterou používali už jako dítě no k pěkným nechutnostem... námět na sci fi fantasy.

25.10.2023 v 17:25 | Karma: 0 | Přečteno: 69x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: Budu tvou vůli i svědomím +Sněz jedno jablíčko a jsi kur*va

Popisuji námět na sci-fi. V jiné galaxii, na jiné vzdálené planetě umí vraždit i za to, když by si pracovník vzal tam, kde třeba několik hodin pracuje, ale třeba i chvilku - jedno jablíčko. To je pak kur*va a dělá to pro peníze.

18.10.2023 v 9:29 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Miniblogy

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: Ve jménu světla světlo světlem... aneb nová totalita

Organizace na jiné planetě dokázala vytvořit pomocí technik původně vyvinutých na pomáhání - totalitní organizaci lidí, kteří vědí, že musí souhlasit s tím, co jde "od srdce" - takže na srdce" vyvinuli společnosti nemyslících lidí

16.10.2023 v 11:46 | Karma: 5,16 | Přečteno: 225x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Techniky kata Denči: Zcepenět strachy a pak legrace po pěti letech: Budeš naše Čisté srdce

Když se otrok probudí do nového světa, začíná to technikou "zcepenět strachy", po níž následuje pět let, kdy si pracovníci na otrokovi dělají svá srdce a otrok je v kole a všichni ho okrádají a dělají si z něj legraci.

13.10.2023 v 8:27 | Karma: 2,91 | Přečteno: 105x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

STRUČNÝ PRŮVODCE SOCIÁLNÍ PRACÍ PRO ŽADATELE O (FINANČNÍ) POMOC – průvodce pro laiky

Zaznamenala jsem v internetových diskusích, že se potřebná osoba obrátila na úřad práce a tam ji odmítli. Nebo se v problémech se obrátila na OSPOD a tam ji také odmítli. Kam se tedy obrátit?

12.10.2023 v 10:17 | Karma: 8,69 | Přečteno: 340x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Mám dceru... Je to nejhorší případ, se kterým jsem se kdy potkal...

Tak jako v pomáhajících profesích se pracovníci připravují na nejhorší případy, se kterými je možné se potkat, aby nebyli překvapeni, ale mohli okamžitě reagovat, tak podobně i organizace Dark Side připravuje své pracovníky na...

10.10.2023 v 22:27 | Karma: 6,04 | Přečteno: 623x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Pravidla pro hon na lidi a jídlo otroků Psa - i kdybys to koupil ze svého, Ty nesmíš jíst

Jak Dostojevského Idiot... Otroci vychováváni lidmi z podsekce PES mají i speciální pravidla fungování ve společnosti. Pokud jsou doma, nesmí nic jíst, ani kdyby pracovali x hodin nebo pokrm uvařili nebo ho nakoupili ze svého.

10.10.2023 v 5:09 | Karma: 4,69 | Přečteno: 145x | Diskuse| Miniblogy
  • Počet článků 196
  • Celková karma 11,18
  • Průměrná čtenost 451x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)