Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neporozumění papeži Františkovi aneb jaký byl úmysl (zákonodárce)?

Ve veřejném prostoru zaznívá odpor vůči slovům papeže Františka k lidem z Ruska. Apeloval na minulost cara Petra I. a Kateřiny II., což kritici interpretují jako utvrzení ruských křesťanů v tom, že Ukrajinu je potřeba rusifikovat 

Když papež František apeloval v proslovu k ruským křesťanům na to, aby nezapomněli na dědictví velké Rusi a reformátorského cara Petra I. a carevnu Kateřinu II., přičemž proslov se evidentně nesl v odporu vůči válce a v podpoře humanismu a kultury - proč se ozývá tak silné neporozumění v českém mediálním prostoru - jako by nabádal k poruštění lidí z Ukrajiny (protože to také kromě humanismu dělal Petr I. a Kateřina II.).

Proč si myslím, že papeži Františkovi II. nerozumíme?

Hovořit ve veřejném prostoru s mnoha polarizovanými skupinami je velmi náročné a od osoby typu náboženský vůdce se nečeká několikahodinový historicky zasvěcený proslov ke každé národnostní skupině ve světě, založený na podrobné znalosti dějin této země. I když to jako univerzitní profesor konkrétně papež František umí a i když má asi poradce na každou národnostní a geografickou oblast světa. 

Proslovy jsou už svou povahou časově omezené a dá se do nich vměstnat krátká a účinná zkratka, jako je například ta s odkazem na slavnou a hrdinnou minulost daného národa. A další náročný aspekt - dějiny nejsou černobílé...

Stejně, jako by k nám Čechům a Moravanům hovořil o slavné humanistické minulosti svatého Václava a císaře Karla IV. A přitom, jak jsem se dozvěděla nedávno, právě za králů Boleslava I. a II. byla Praha evropským centrem obchodu s otroky.

Pokud by Rakušané hovořili o naší společné minulosti a mysleli by tím enormní stavební a architektonický rozvoj za doby Habsburské monarchie od roku 1620 - 1918 a my Češi bychom tuto dobu vnímali černobíle jako dobu temna. Jen tak mimochodem, uvědomujeme si, že vybudování první koňky aneb koněspřežné dráhy v Evropě na trase České Budějovice - Linec v roce 1825 - něco vypovídalo o vztahu Rakouska k Čechám? PS: S láskou tímto vzpomínám na vedoucí mé magisterské práce na univerzitě v Passau, která byla Rakušanka a právě takto mě oslovila při jednom z našich prvních setkání, čímž mě přiměla přehodnotit klasicky české vnímání česko - rakouské minulosti.

Je to jako kdyby papež František hovořil k americkým poutníkům a vyzdvihoval tvůrce Ústavy a Listiny práv jako pokroku v dějinách lidstva a lidé by ho kritizovali za to, že ale nemálo prvních amerických prezidentů osobně vlastnili otroky (třeba George Washington nebo Thomas Jefferson). Uvědomme si ale mimochodem různé formy a hrůzy otroctví, jak plyne třeba z knihy autorky Harriet Beecher Stowe Chaloupka strýčka Toma - knihy, která údajně přispěla k zrušení otroctví.

Je nějaký teoretický koncept, který jde uplatnit na empatické vnímání papeže Františka, tak jak skutečně proslov myslel, kromě toho, že ho autorka asi má sentimentálně "ráda", a tak ať si tedy myslí, co chce? Ano, takový koncept existuje. Je to tzv. "úmysl (zákonodárce)" a využívá se především v právnickém jazyce.

V praxi tento koncept znamená, že se může stát, že nějaká právní norma je nejasná.- analogicky ale můžeme používat i v běžném jazyce, např. v odkaze předků nebo i v běžné komunikaci.

V případě nejasnosti výroku nebo nějaké části postupujeme tak, že hledáme ten úmysl, který zákonodárce měl. Také je možné hledat podle účelu zákona.

Nejasnost v úmyslu se může vyskytnout v takové typografické chybě jako je chybějící čárka. Známá věta: "Popravit nelze udělit milost" má totiž dva významy, které znamenají právě lokaci ve větě, kam napíšeme čárku. Buď tedy: "Popravit, nelze udělit milost." nebo: "Popravit nelze, udělit milost." I zde jde hledat úmysl zákonodárce, např. z celé minulosti autora tohoto pokynu. Jednalo by se tedy o odpůrce trestu smrti, aby by první varianta interpretace nedávala smysl.

 

Takže když se vrátíme k papeži Františkovi a jeho výroku k ruským křesťanům, asi tušíme, že chtěl ruské katolíky povzbudit k lásce k vlastní minulosti, aby ji vnímali pestřeji, nejen za posledních 100 let, které bylo plné násilí. A ano, car Petr I. nebo carevna Kateřina II. byli zastánci ovládnutí Ukrajiny, ale to papež na mysli v tomto proslovu evidentně neměl.

Takže ho prosím nechytejme za slovíčko, když to jednoznačně tak nemyslel. A oporu v tom máme i v teoretických konceptech.

 

Zdroj: 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-jste-dedicove-velke-matky-rusi-rekl-papez-ruskym-katolikum-sklizi-kritiku-236051

https://www.ctidoma.cz/historie/praha-byla-centrem-obchodu-s-otroky-dane-z-prodeje-lidi-plnily-statni-pokladnu-62410

https://www.vsehrd.cz/clanek/umysl-zakonodarce-v-interpretaci-prava_42b9a82f-b1e0-4438-97fd-3f605a284e88

Autor: Stanislava Ševčíková | pondělí 4.9.2023 13:38 | karma článku: 14,60 | přečteno: 387x
  • Další články autora

Stanislava Ševčíková

O šikaně: Proč? Protože může...

Stále jsem přemýšlela, jak může někdo druhého šikanovat. Přestože je to nezákonné atd atd. Napadla má odpověď: Protože ten člověk může... Může, má to dovoleno...

2.4.2024 v 0:43 | Karma: 13,69 | Přečteno: 334x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Pohádka, jak podpořit lidi, aby něčemu věřili...

Na jiné planetě, v jiné galaxii, žili byly velmi inteligentní bytosti a ty věděly, že lidé musí něčemu věřit, jinak jim svět nefunguje. Tak vymysleli novou techniku - lidé musí vidět vlastníma očima a slyšet vlastníma ušima...

24.3.2024 v 9:44 | Karma: 4,68 | Přečteno: 247x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Nemálo lidí si myslí, že ve vězení odsouzení málo trpí, je tomu opravdu tak?

Je možné se setkat s názorem, že lidé ve vězení mají "až moc hezké podmínky", že by měli více trpět. Je tomu skutečně tak?

17.3.2024 v 10:51 | Karma: 8,43 | Přečteno: 387x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Já jsem se tak strašně nadřel.... Hommage mému bratrovi

Často jsem nechápala, když lidé v dělnických profesích často onemocněli a byli půl roku doma. Na základě zkušenosti svého bratra jsem tomu (možná) porozuměla...

30.1.2024 v 20:04 | Karma: 19,46 | Přečteno: 577x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Já mám kde spát, člověk bez domova ale ne...

Jenže jak takovému člověku pomoci, když nemám práci a za nějaký čas můžu být podobným potřebným, který obchází zařízení sociálních služeb s jídlem zdarma - také:

24.1.2024 v 8:52 | Karma: 13,07 | Přečteno: 311x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 173
  • Celková karma 11,57
  • Průměrná čtenost 511x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)