Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reflexe konference Zviditelněme neviditelné pořádané organizací Nora 17. srpna 2023

V polovině srpna byla v Brně realizována zajímavá a nenápadná konference organizace Nora s názvem Zviditelněme neviditelné.

Konference byla jedním z výstupů mezinárodního projektu Erasmus+, na kterém společně s Norou participovaly také Rumunské centrum pro evropské politiky CRPE, polská Fundacja Kobieca, rakouská Peregrina a slovenská organizace TRANSFER Slovenko a MyMamy.

Účastníci konference se mohli seznámit také s velmi milou a zajímavou publikací vydanou v rámci projektu, v níž jsou velmi užitečně popsány i techniky práce s klienty, jako je divadlo utlačovaných, technika Jsme na jedné lodi, technika poradenství za chůze. Technika kariérního poradenství při pečení chleba, metoda Jump over the walls, biblioterapie a kurs mapování kompetencí v práci, který Nora vyvinula v jenom z předchozích projektů.

Konference Zviditelněme neviditelné byla zacílena především na sociální pracovníky a osoby působící v oblasti neformálního vzdělávání, migrace, nerovností a neviditelné práce.

Na konferenci mě nejvíce překvapila originalita a šíře výběru přednášejících. Tito se sice danými tématy zabývali, ale ne „prvoplánově“, nýbrž z dalších příbuzných oborů, jako je socioložka Lenka Šafránková Pavlíčková s tématem migrace a integrace cizinců, dále sociální antropoložka Petra Ezzeddine s aktuálním tématem neviditelná práce migrantek a David Tišer, představitel organizace ARA ART,  která se zabývá uměleckou a pomocnou činností se zaměřením na romskou LGBT+ komunitu. ARA ART připravilo také jeden ze dvou paralelních workshopů formou divadla utlačovaných, které založil brazilský režisér Augusto Boal jako vzdělávací aktivitu pro utlačované vrstvy ve společnosti. Augusto Boal byl přesvědčen, že představováním a přetavováním svého životního příběhu lidé opouštějí svou bezmocnost a stávají se lépe připravenými na budoucnost.

Last but not least vystoupila v rámci druhého volitelného workshopu bývalá žena bez domova, která účastníky seznámila s pocity ženy a matky, která musí opustit svou domácnost kvůli násilnému manželovi. Žena popsala také smutnou realitu ztráty dvou dětí, které vychovává manžel, jež nemá jako matka možnost vidět. Život v azylových domech popsala jako „ztrátu soukromí“. Člověk v azylovém domě není nikdy sám, nemá možnost si připravit věci podle svého a je to jedno z největších stigmatizujících aspektů této formy života.

Co jsem si z konference odnesla?

Kromě velmi silného a působivého svědectví ženy bez domova a velmi reálného popisu „ztráty soukromí“ to byly fundované zprávy Petry Ezzeddine o neviditelné práci migrantek, zaměřené jak na české pracovnice v péči 24/7 v zahraničí, tak podobně na práci ukrajinských žen v Česku. Ezzeddine zpravila účastníky konference o nezáviděníhodné situaci ukrajinských žen, které často i v dobré víře majority se dostávají do otrocké práce, z níž není možné uniknout. Tušila jsem, že se ženy migrantky často stávají sexuálními objekty, pokud jsou ale vysokoškolsky vzdělané, tak velmi často v rámci pomoci v domácnosti vypracovávají i složité matematické domácí školní úkoly (nejen, že by se s dětmi nebo teenagery učily do školy).

Určitě stojí za to si uvědomit, jak o situaci migrantů hovoříme – i způsob používání jazyka je vypovídající - když např. určité vrstvy hovoří o tom, že „mají svou Ukrajinku“, jak to na ni působí, zda se cítí jako plnoprávný člen společnosti.

Věděli jste, že ve světě je v letošním roce 117, 2 milionu vysídlených lidí, z čehož 80% jsou ženy a děti (srov. přednáška L. Pavlíčkové Šafránkové: Migranti a migrantky v síti nerovností. Naděje a výzvy interkulturní práce migrační politiky ČR).

Na konferenci byl představen také neotřelý koncept kulturní mapy autorky Erin Meyer v přednášce Pavlíčkové Šafránkové. Tento koncept je založen na reflexi kultury s důrazem na komunikaci, hodnocení, přesvědčování, vedení, rozhodování, důvěru, nesouhlas a možnosti plánování lidí v dané kultuře.

Dojem z konference byl umocněn i prostředím - byla realizována v prostoru jedné z nejvíce energeticky úsporných budov v Evropě, v prostoru Otevřené zahrady v Brně na Údolní, místo, kde se nachází výuková zahrada s praktickou ukázkou, jak to v zemědělství funguje, od vypěstování na talíř.

Jistě se ptáte, zda tato oslavná recenze není PR článkem, zda konferenci mám i co vytknout? Ano, z vazby v knize Zviditelněme neviditelné se hned odlouply dva listy. :)

 

Zdroje:

 

Awart, S.; Dubrava, J.; Hodická, K.; Jačisko Nasri, T.; Matulíková, D.; Misiňka, A.; Meirosu, C.; Pürrer, G.; Sejková, A.; Sejková, T.; Walczewska, A. (2023). Zviditelněme neviditelné. Práce s ohroženými skupinami v praxi. Příručka inovativních metod (1st Ed.). Nora.

Pavlíčková Šafránková, L. (2023). : Migranti a migrantky v síti nerovností. Naděje a výzvy interkulturní práce migrační politky ČR. PPT prezentace.

www.gendernora.cz

www.araart.cz

www.divadloutlacovanych.cz

www.otevrenazahrada.cz

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislava Ševčíková | středa 6.9.2023 14:47 | karma článku: 4,59 | přečteno: 151x
  • Další články autora

Stanislava Ševčíková

Ghanský umělec El Anatsui tvoří z použitých víček lahví

Zahraniční umělci z mimoevropských kultur nás mohou obohatit. Podívejme se na ghanského umělce El Anatsui.

12.5.2024 v 17:57 | Karma: 3,41 | Přečteno: 102x | Diskuse| Společnost

Stanislava Ševčíková

Keňský umělec sbírá odpad v moři a vytváří z něj nábytek

My v Čechách řešíme otázky plýtvání a v Keni se odpadky množí. Tak z nich kreativní lidé tvoří... třeba nábytek jako jsou židle, křesla, lampy a koberce - jako umělec Joel Oenga.

9.5.2024 v 11:43 | Karma: 5,12 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Stanislava Ševčíková

Reflexe konference Zviditelněme neviditelné

Účastnila jsem se konference Zviditelněme neviditelné, týkající se migrantů a komunit na okraji společnosti, jako jsou LGBT+, Romové a také neviditelné práce migrantů 24/7.

28.4.2024 v 18:19 | Karma: 3,38 | Přečteno: 143x | Diskuse| Společnost

Stanislava Ševčíková

Nemálo lidí si myslí, že ve vězení odsouzení málo trpí, je tomu opravdu tak?

Je možné se setkat s názorem, že lidé ve vězení mají "až moc hezké podmínky", že by měli více trpět. Je tomu skutečně tak?

17.3.2024 v 10:51 | Karma: 8,80 | Přečteno: 391x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Já jsem se tak strašně nadřel.... Hommage mému bratrovi

Často jsem nechápala, když lidé v dělnických profesích často onemocněli a byli půl roku doma. Na základě zkušenosti svého bratra jsem tomu (možná) porozuměla...

30.1.2024 v 20:04 | Karma: 19,46 | Přečteno: 581x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fiala slíbil abolici pro Mynáře, tvrdí Zeman. Reklama na knihu, míní premiér

13. května 2024  9:53,  aktualizováno  13:40

Bývalý prezident Miloš Zeman obvinil premiéra Petra Fialu (ODS), že nedodržel slovo, že podepíše...

Válka bude vleklá, Putinův věrný bude jejím manažerem, naznačuje rošáda

13. května 2024  11:31,  aktualizováno  13:39

Výměna ruského ministra obrany Sergeje Šojgua za ekonoma a vicepremiéra Andreje Belousova podle...

Nevidomá žena zavřela do trouby utěrku, od plamene popraskalo sklo dvířek

13. května 2024  13:19

Dvě jednotky hasičů vyjížděly v pondělí dopoledne do Nýřan na Plzeňsku na pomoc nevidomé ženě,...

Češi souloží méně často. Každou šestou ženu donutili k sexu násilím, zjistil průzkum

13. května 2024  11:19,  aktualizováno  13:19

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 5,77
  • Průměrná čtenost 1265x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)