Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je to neporovnatelné. Jan Hus bojoval vlastní bitvu o svou pravdu. Ukrajina bojuje o svou vlast.

Můžeme spekulovat, že Hus neodvolal, protože se nechtěl dočkat toho, co bude - v jeho jméně - následovat.

1 0
možnosti

Vážená, tohle srovnání pajdá na obě nohy.

Zaprvé bych do současné tragédie nemíchal historky ze středověku, protože kdybyste se dnes jako jistý pan Brouček propadla časem do dob husitských, tuto zemi byste nepoznala.

Ten přehled národních mindráků, který jste vypsala, je pak pouze a jen přehledem toho, jak nacionallisté na přelomu století a pak komunisté po válce překroutili dějiny, aby podpořili protiněmeckou nenávist.

Jan Hus nebyl žádný národní hrdina, to z něj udělali komunisté. Přečtěte si - já vím, je to nudné a odtažité dnešku - jeho hlavní ideje reformy a zjistíte, že s Husem v čele by život zde byl podoben té nejhorší totalitě moderního věku. Ostatně, pohledem na skutky Husitů se nabízí dvě moderní paralely - Pol Pot a Al Daesh. Husa na hranici nepřivedlo národní uvědomělé hrdinství, ale to, že měl pocit, že ho Bůh povolal. Takové jedince konečně známe, naposled se cítil povolán jistý Paroubek.

Galileo byl vědec, který vedl válku rozumu proti emoci a strachu z poznání - to byl základ tehdejší společnosti a víry. Hus byl teolog, který chtěl upalovat všechny hříšníky bez ohledu na jejich postavení. V jeho učení bylo asi tolik lásky jako v řiti medu.

Ukrajinci válčí o vše. Pro ně je další mnohaleté živoření pod bagánem rusáka horší než smrt. Oni nemají český talent na smradlavé kompromisy a přežívat v neustálé opozici k čemukoliv, čeho jsme součástí.

Kolik lidí tu po invazi do Iráku křičelo - "Ven z NATO!", kolik jich dnes jektá zuby a prská, že NATO nic nedělá.

Nechte Ukrajince bojovat a raději se věnujte studiu vlastní minulosti, dokud tyto národní pohádky nevyženeme z hlav, nehneme se z místa.

4 0
možnosti

Upřímně, kdybychom o republiku v roce 1918 museli bojovat, nikdy by nevznikla, protože to byl nápad emigrantů a pražských elit a všichni víme, jak si tito stojí v očích konzervativního venkova. Navíc, Češi tvořili většinu C.K. úřednictva, čeští šlechtici e střídali o premiérské a ministerské posty a trh monarchie z Bohemie (Království české je nesmysl) učinil průmyslovou velmoc. Jen díky tomu mohla RČS existovat.

Ten rozpor mezi ultraliberálním prostředím velkých měst a konzervativním venkovem tu trvá dodnes a je důvodem, proč zkrachoval pokus o demokratický, nadnárodní projekt RČS, je i zřejmě důvodem pro to, co se tu dělo po válce, za Pražského jara, konečně Listopad byl také revoltou velkých měst spíše než venkova.

První republika byla založena na ideji demokracie, komunisté svou ČSSR založili na ideji rovnosti, podívejte se, jak to v obou případech skončilo.

Na závěr mám otázku nejen pro Vás, na jaké myšlence je založena republika Česká?

1 0
možnosti

Možná k vašemu uvažování přispěla skutečnost, že pro nás vpád Rusů v roce 1968 znamenal sice psychické ponížení a pocit marnosti, hodně lidem velice znepříjemnil život, mnozí lidé museli dělat jinou práci, než na kterou měli kvalifikaci, napáchal nevratné škody třeba v tom, že jim v roce 1972 znemožnil studovat to, co by si přáli, což po roce 1989 muž nešlo napravit, protože člověk už byl v jiném stádiu života, a několik desítek lidí dokonce v důlsledku okupace zemřelo (převážně v prvních dnech po 21. srpnu 1968), ale celkově vzato, život se nedostal do hranic totální nesnesitelnosti. Základní životní potřeby byly k dispozici, přesně jsme věděli, jak daleko můžeme zajít, aby se nám vyhnuly nějaké velké problémy se státní mocí, běžně jsme uzavírali manželství, přiváděli na svět potomky, chodili do kina, dívali se na televizi, jezdili na chaty a na dovolené, své mrtvé jsme pochovávali důstojně apod.

Ukrajinci mají s Rusy jiné zkušenosti. A mají je mnohem horší než my.

A vy se dopouštíte té chyby, že současné uvažování Ukrajinců posuzujete brýlemi zkušeností Čechů a Slováků.

Dopouštíte se stejné chyby, jako se směrem k nám dopouštěli mnozí Západoevropané. My jsme s Rusy sice neměli tak drsné zkušenosti jako Ukrajinci, ale přeci jenom jsme je měli dost nepěkné, avšak Západoevropané je neznali vůbec. A říkali nám, jak jsou Rusové dobří, protože oni tam byli na dovolené s organizovaným zájezdem (jinak se tam v době totáče západní turisté nedostali) a ty prohlídky Moskvy a Leningradu a jezera Bajkal byly prostě nádherné.

Oni posuzovali české uvažování o Rusech očima své dovolené v Moskvě a na Bajkalu, Vy zase posuzujete ukrajinské uvažování o Rusech českými zkušenostmi z let 1968 až 1989.

5 0
možnosti
Foto

Máte pravdu. Ukrajinci mají důvod svého východního souseda nenávidět zejména za hrůzy za vlády Stalina. My máme podobné, byť mírnější vzpomínky na západního souseda za vlády Hitlera. Chápeme, že za to mohl hrůzný režim a se samotnými Němci vycházíme dnes dobře. Sám bych proto přivítal objektivní zhodnocení chování ukrajinských Národních gard po Majdanu vůči Rusům žijících na Ukrajině.

0 0
možnosti
Foto

Rusové už teď ukrajinská města zničit chtějí a také to dělají.

Ukrajinská armáda přechází pomalu na guerilový boj. A Rusko začíná povolávat zálohy.

----

Co se týče Husa: Ten byl nejspíš přesvědčen, že všechna znamení svědčí o velice blízkém konci světa. V takovém případě by odvoláním získal jen několik dnů (Armagedon na dohled), ale připravil by se o život věčný.

1 0
možnosti
Foto

Hus napsal svým přívržencům: "Již snad více mě před smrtí neuzříte. Pakli mocný Bůh mě vám ráčiti vrátí, tím veseleji se uzříme. "Tudíž připouštěl i možnost návratu.

0 0
možnosti
Foto

Jeho slavné "a přece se točí" nikdy, ale opravdu nikdy nevyslovil. To se objevilo až 100 let po jeho smrti v jedné hře protestanského autora. Jan Hus byl podle tehdejší zákonů odsouzen jako heretik. Hus by se svým pohledem neobstál nejen před dnešní církví, ale ani před žádnou jinou institucí, jež vyznává nějaký objektivně poznatelný řád, nad kterým bdí autorita, aby daná instituce mohla fungovat a přežít.

0 0
možnosti
Foto

Víte, co čekalo Husa v případě, že by odvolal? Měl už nachystanou celu v klášteře ve Švédsku, kde by byl v podstatě zazděný a jídlo by mu nosil hluchoněmý žalářník.

Co čeká Ukrajince v případě, že kapitulují? Obvyklé ruské zacházení: deportace, gulagy, popravy, mučení, rusifikace (to už zažili v 50. letech).

4 0
možnosti
Foto

Nepřehánějte. Ukrajina by se po kapitulaci stala podobným satelitem Ruska, jakými byly za socialismu státy sdružené v RVHP. Přišla by o Donbas a Luhansk a Krym by se stal nadlouho ruským. Když se nevzdá, budou materiální a lidské škody narůstat a odlidněnou Ukrajinu bude čekat bída a rozvrat. Lidé budou dál migrovat na Západ za lepším a její situace se bude dál zhoršovat.

0 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS