Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

J50a41n 27Z10í57m46a

23. 3. 2019 20:09

Hezká úvaha. v mnohém i pravdivá. Ale proti povinnosti sdílet výdobytky jednoho v rámci společenství bych se dost stavěl. Přijde Vám spravedlivé, když Mladá romská žena za svoje vystuduje střední školu a pořídí si na půjčku vlastní byt a pak se vrátí bratr z kriminálu a její výsledky její dřiny chce proti její vůli sdílet s ní? I za cenu na ní spáchaného násilí. Přikládám link na svůj článek ze září kdy jsem se této mladé ženy zastal.

https://janzima.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=253508

5 0
možnosti
KK

Hmmm. Zajímavé sci-fi.

Mimochodem, já jsem základně přívětivý ke každému, zpravidla i k hulvátovi, takže s romem problém nemám a ani neznám ve svém okolí nikoho kdo by měl.

5 0
možnosti
JP

Vřele doporučuji pracovat několik let ve zvláštní škole, tam přijdete do styku jak s dětmi, tak s rodiči. Po několika letech si řeknete s klasikem: "je to marný, je to marný, je to marný...".

17 1
možnosti
TK

Lidsky máte pravdu a z hlediska dotyčného "poškozeného" může docházet ke křivdám. Z hlediska globálního problému rómské vyloučenosti se ale jedná o pár jednotlivců. Jak správně píšete, oni jedince, kteří by chtěli zapadnout do většinové společnosti, táhnou dolů propojeností své komunity. V době, kdy jich u nás žily stovky, nebo tisíce, bylo snad možné uvažovat o omezení tohoto vlivu a o jejich násilném zaintegrování do majority (viz tehdejší experimenty, kdy jim byly odebírány děti a dávány do "normálních" rodin na výchovu.) Ale nyní, když jich tu žije více jak 300 000, už je takové řešení nereálné. Je vůbec otázkou, zda naše pokusy o jejich integraci nejsou zločinem, protože Róm bez širší rodiny není Rómem, není ničím. Máme právo takto fakticky zlikvidovat jejich národnost jen proto, že se nám nelíbí jejich životní styl? Nežijí vlastně lépe než my?

3 0
možnosti
PV

P44a50v58e89l 67V93é77b40r

23. 3. 2019 21:50

Ať si žijí lépe než my - ale za svoje.

8 0
možnosti
PB

P80e66t79r 59B74u30r72i73a96n

23. 3. 2019 17:42

"

suďme podle skutků " jste nazvala svůj blog. Očividně se tím sama neřídíte. Opět jen plivání a plošné dehonestování majority. Tohle nikam nevede. Za stav oné minority jsou zodpovědni v druhé řadě lidi, jako jste vy.

26 0
možnosti
VV

Dobrý den , byl jsem s tímhle etnikem hodně v kontaktu a výsledek , trénoval jsem dva superkluky v žákovském družstvu házené , naběhl čtrnáctý rok a konec , chlast , cigarety , krádeže . V autoškole na nákladní auto byl se mnou cikán --předák cikánské party měl jediný recept nedat peníze do ruky a přísnou kontrolu . Nevím , nevím . Asi jste teoretička dobrá .Zkuste se prosadit jako vedoucí pracovní skupiny .

14 0
možnosti
Foto

jojo... můj muž trénoval mladé Němce, které dostal jako tým z ničeho na tu nejlepší německou soutěž... přesně tak... naběhl čtrnáctý rok a jak to píšete:) fajn večer

1 0
možnosti
JC

Pronajali jsme byt Romovi, co vypadal slušně. Stálo nás to 40 tisíc Kč. Myslím, že tato zkušenost je dost drahá na to, abychom ji znovu zkoušeli.

21 0
možnosti
MV

;-€;-€;-€Čiň čertu dobře a peklem se ti odmění.

3 0
možnosti
JH

Vstřícnost je sympatická vlastnost a to také k Romům.Nikoliv snad, že by mezi Čechy...., nebyli také hloupí rasisti, ale tihle dobráci, co chtějí pomáhat, obvykle začínají tím, že rasismus zevšeobecňují a z Romů naopak nadšeně činí chudáčky, málem mučedníky. Pomoc má smysl, ale bez chtění samotných Romů to nepůjde a navíc valná část z nich raději upřednostňuje bolestínství, pocit křivdy...

15 0
možnosti
MS

Odstavec o širší rodině je hodně manipulativní a odkopává pointu vašeho článku.

Je pravda, že většinová společnost paušalizuje a Romy odstrčí dřív, než vůbec prokáží své schopnosti. Nejde ale přehlížet, že spousta Romů projevilo svůj nezájem ještě před tím, než je někdo odsoudil, protože je to pro ně víc pohodlnější, než překonat tu prvotní nedůvěru. Je to podobné jako když nastupujete v práci. Kolegové vás a vaše pracovní kvality také na začátku pracovního vztahu přeměřují. V době zkušební lhůty má každý ten pomyslný klacek nedůvěry pod nohama - nutno dodat, že Romové větší.

Většinová společnost - včetně pracujících Romů - nemůže nést odpovědnost za to jestli ostatní chtějí sdílet štěstí bez práce a bez zásluhy. Jediné co společnost může udělat tak nastavit rovné startovní podmínky a pak - každý svého štěstí strůjcem.

8 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 6,19
  • Průměrná čtenost 681x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)